Број 3                                                                                              септембар 2006


Година јубилеја НИКОЛЕ ТЕСЛЕ - оснивача ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА у години значајних остварења СИНДИКАТА ТЕЛЕКОМА ”СРБИЈА”

          Влада Републике Србије прогласила је 2006. за годину јубилеја НИКОЛЕ ТЕСЛЕ, а то значи за годину светлости: осветљења и телекомуникација. Наиме, осветљење и телекомуникације су окосница савремене цивилизације.
          Септембарски Билтен започињемо у знаку ових јубилеја.
          Запослени у «Телеком»-у уживаоци су бројних бенефита који су резултат марљивог рада и професионалног ангажовања у СИНДИКАТУ ТЕЛЕКОМА ”СРБИЈА”. Ове чињенице подударају се са годином јубилеја НИКОЛЕ ТЕСЛЕ, оснивача ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА.
          Веома смо поносни што радни синдикални темпо има конзистентност и континуиране резултате који су потврђени и афирмисани у периоду сећања и јубиларне 150-те годишњице рођења Николе Тесле који је оснивач наше струке, утемељивач ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА.
          Никола Тесла, велики научник, плодан истраживач, изумитељ и визионар рођен је 10. јула 1856. године у Смиљану, у Лици. Тесла је четврто од петоро деце оца Милутина Тесле, православног свештеника и мајке Ђуке Мандић.
          Теслин рад научника и проналазача трајао је до краја његовог креативног и биолошки дугог живота, а његов систем полифазних наизменичних струја, као и други проналасци променили су свет. 
          Тесла је направио и први телекомуникациони торањ на Лонг Ајленду. Нажалост није га у потпуности завршио.
          Многе Теслине идеје биле су испред свог времена. Област Теслиног деловања је изузетно широка (енергетика, радиотехника, роботика, дијаметрија у медицини и друге области) и од изузетног је значаја за цео савремени свет. «Искључењем резултата Теслиног истраживачког рада престао би савремени живот, нестала би наша цивилизација», истиче, с правом, публициста Беренд.
          Неопходно је цитирати и Армстронгову оцену Теслиног дела. Армстронг, чувени проналазач наводи: «Свет ће дуго времена чекати док се не појави геније који би могао бити такмац Николи Тесли у погледу његових великих остварених дела и његове имагинације».
          Није потребно имитирати Теслу, већ следити његовим упорним и мукотрпним визионарским путем који увек води бољитку за ширу друштвену заједницу.

Председник Регије "Београд"
Мирослав Јоксимовић