Број 3                                                                                              септембар 2006


“ТЕЛЕКОМ” КАО СУДБИНА

Кибернетичко друштво је светска и европска реалност (е-влада, е-управа, е-пословање, е-комуникација, итд). Ово друштво створено је и опстаје захваљујући развоју и експанзији кибернетичких –информационо-комуникационих технологија и телекомуникација. Ово друштво би изгубило своја основна обележја када би се на тренутак “угасили” телекомуникациони системи.

Као део Европе, а ускоро и део ЕУ, ми морамо постати и део овог кибернетичког друштва. Наш проблем је што пут у ЕУ води преко транзиције која је веома тешка, јер мора да изгради све европске стандарде и да их примењује упркос лошој економској основи. Ови стандарди су често сурови, али су стандарди.Чињеница је да је наш банкарски сектор тренутно највећи у нашој скорашњој историји и да запошљава велики број људи, далеко већи у односу на период до транзиције, али је исто тако неминовна чињеница да је баш у банкарском сектору велики број људи изгубио посао и да, можда, више ника неће моћи да уђе у овај сектор. Ово може да се деси сваком сектору, па и сектору телекомуникација у правој тржишној утакмици. Зато се сви а нарочито синдикати морају спремити за утакмицу и истрчати стазу до циља и не смеју дозволити, а СТС није дозволио цепање Предузећа. У овоме се огледа суштинска улога СТС-а. Разумемо сваког појединца и сваку породицу која је судбину везала за Телеком и немају алтернативу. Не сме заборавити ни чињеницу да је велики проценат породица чија два, па и више чланова раде у Телеком-у.Такође је чињеница да су сви запослени у Телекому у свом делокругу професионалци, прави мајстори свога заната, а како су телекомуникације окосница савременог друштва част нам је да смо део тима без којег друштво не може. СТС се труди и бори на све расположиве начине да овај статус постане и адекватно материјално вреднован. 

Неке наше колеге су неоправдано неповерљиве и то их спутава да објективно анализирају и објективно процењују. Сви који мисле да се транзиција може заобићи, само стварају личну нервозу и неповерење околине. Размислите, објективно анализирајте, постаните део савременог тима СТС-а чија је стратегија бољитак заједнице, а не појединца.

Председник
Одбора Регије “Београд”
Мирослав Јоксимовић