АКЦИЈА ЗА АКЦИЈЕ

уто, 20.11.07.:

ИЗ МЕДИЈА

Преносимо део текста објављеног у дневном листу Вечерње новости дана 14.11.2007. године

Štrajkovima protiv besplatnih akcija

Konfederacija slobodnih sindikata javnih preduzeća je najavila pripremu štrajka zbog neslaganja sa predlogom Ministarstva ekonomije Srbije o podeli 15 odsto besplatnih akcija tih kompanija.

Predsednik ove konfederacije Ivica Cvetanović istakao je da sindikati ostaju pri ranijem predlogu da se 15 odsto akcija podeli bivšim i sadašnjim radnicima javnih preduzeća i još 15 odsto ostalim građanima Srbije.

- Populističkim predlogom Mlađana Dinkića, ministra ekonomije i regionalnog razvoja, o podeli akcija gube i građani i zaposleni u javnim preduzećima zbog predizborne kampanje - rekao je Cvetanović. - Nacrt zakona treba da se povuče sa sednice Vlade, te da se u dogovoru sa sindikatima kroz javnu raspravu, nađe rešenje koje će zadovoljiti sve strane.

Inače, predstavnici sindikata trebalo bi sledeće sedmice da se sastanu sa Dinkićem, koji je najavio da će do kraja nedelje Vladi Srbije uputiti nacrt ovog zakona, kojim bi građani besplatno dobili po 15 odsto akcija u Naftnoj industriji Srbije, "Jatu", Elektroprivredi Srbije, "Telekomu", Aerodromu "Nikola Tesla" i "Galenici".

...

SAČEKATI SA ELEKTROPRIVREDOM

U SLUČAJU EPS treba sačekati da tržišna vrednost firme poraste i tada prodavati akcije - rekao je Milan Kovačević, predsednik regionalne mreže za energetiku. - Ovako, ostavljena je mogućnost da građani dobiju akcije koje malo vrede, zbog niske cene struje, a da ih zatim na berzi kupe krupni investitori.

Kovačević smatra da je trenutna prinosna vrednost EPS, koja se računa na osnovu cene struje, 13,5 miliona evra.

- U tom slučaju paket od 15 odsto vredeo bi svega dva miliona evra, što podeljeno na četiri miliona građana daje sumu od pola evra po stanovniku - objasnio je Kovačević.

http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu