АКЦИЈА ЗА АКЦИЈЕ

уто, 20.11.07.:

Политика : 15.11.2007

Преносимо делове текстова објављених у дневном листу Политика дана 15.11.2007. године

Бесплатне акције за студенте, пензионере, сељаке...

Број година радног стажа неће бити критеријум за поделу деоница јавних предузећа.

...

Подела бесплатних акција грађанима који то право нису остварили већ је предвиђена Законом о приватизацији из 2001. године, с тим што се према садашњим прописима могу делити само акције, и то 15 одсто, које су за ту намену предвиђене код тендерских продаја цементара, пивара, фабрика дувана, банака, а које се већ налазе у Приватизационом регистру. Бесплатном поделом само ових акција грађани се баш не би овајдили, јер рачунице показују да оне вреде око 220 милиона евра, тако да би четири милиона грађана после поделе могли да инкасирају само око 60 евра. Већим парама могли би да се надају само уколико држава усвоји концепт поделе бесплатних акција јавних предузећа. Млађан Динкић ових дана изјављује да би тај пакет новца могао да нарасте на око хиљаду евра по човеку. Мало, уколико се то упореди са износима које су добили акционари „Апатинске пиваре” или вршачког „Хемофарма”.

Због свега изнетог подела бесплатних акција тесно је везана с концептом приватизације јавних предузећа. Неизвесно је, међутим, коју ће стратегију држава изабрати и када ће, уопште, почети с приватизацијом јавних предузећа.

Јована Рабреновић

...

Уколико Влада Србије и Скупштина Србије дају зелено светло предлогу Млађана Динкића о бесплатној подели акција јавних предузећа, на губитку и грађани и запослени, тврде синдикалци

...

- Како могу бити исти они који су радили 30 и 40 година у неком јавном предузећу с онима који немају ни дана радног стажа – питао је на јучерашњој конференцији за новинаре Мирослав Јоксимовић, председник Синдиката Телекома Србије.

Уколико овај предлог прође владу и скупштину, синдикати свих јавних предузећа ступиће, како је јуче речено, у генерални штрајк.
Динкићева прича је, каже Јоксимовић, чист политички маркетинг, што је разлог више да синдикати не одустану од свог предлога Закона о подели бесплатних акција, који је потписало милион грађана и који је готово годину дана у скупштини, али никако да се нађе на дневном реду.

Према том предлогу, запосленима и пензионерима јавних предузећа било би подељено 15 одсто акција, док би преосталих 15 добили грађани који се у досадашњим приватизацијама нису овајдили. Овако, како министар Динкић замишља да подели акције, сви су на губитку, осим тајкуна који ће за ситне паре од акционара откупити акције, тврди Јоксимовић.

Уколико би се сада делиле акције ЕПС-а како предлаже Динкић, а приносна вредност овог јавног предузећа је око 13,5 милиона евра, сваки од 4,5 милиона грађана добио би по пола евра, објашњава Милан Ковачевић, председник Балканске мреже енергетичара југоисточне Европе.

– Искуства земаља у окружењу, Словачке, Бугарске, Румуније, које су продале своја јавна предузећа на овакав начин веома су лоша, због чега ће синдикати тражити да се забрани таква продаја – каже Ковачевић. Он тврди да је једино Чешка направила добар посао, тиме што је тамошња влада одбила понуде великих електроенергетских играча заинтересованих за куповину „Чеза” по цени од шест милијарди евра. У међувремену је његова вредност скочила на 26 милијарди евра. Тако нешто требало би да и ми урадимо са ЕПС-ом.

Јасна Петровић
[објављено: 15.11.2007.]