СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

20.02.09.:

ОДРЖАН САСТАНАК СА ГЕНЕРАЛНИМ ДИРЕКТОРОМ

 

На инсистирање репрезентативних синдиката, 19.02.2009. године одржан је састанак са генералним директором Бранком Радујком, коме су присуствовали чланови Извршног одбора Синдиката Телекома „Србија“, Проширеног Управног одбора Јединственог синдиката Телекома Србија и Удружења монтера за телекомуникациону мрежуСрбије.

 

Тема састанка је била ситуација у „Телеком Србија“а.д., планови за наредни период и самим тим будући положај запослених, а непосредни повод су све чешће најаве продаје „Телеком Србија“а.д. у медијима.

 

Овом приликом генерални директор је одговорао на многобројна питања присутних.

 

На инсистирање председника Синдиката Телекома „Србије“ генерални директор је изнео свој став о приватизацији „Телеком Србија“а.д. и навео да се у Влади Републике Србије разматра могућност приватизације, да је он лично против приватизације у овом тренутку из разлога што је због финансијске кризе смањена вредност Предузећа и посебно истакао да одлуку о приватизацији доноси Влада Републике Србије и да он, као генерални директор, не доноси овакву одлуку, као и да у случају приватизације „Телеком Србија“а.д. није потребна одлука Народне Скупштине Републике Србије. Уколико ипак дође до приватизације истакао је да је против приватизације Иницијалном понудом и да сматра да је тендер, којим се може продати и до 50% „Телеком Србија“а.д., боље решење. Појаснио је да је Дојче Телеком преузимањем грчког ОТЕ добио на управљање свих 20% власништва у „Телеком Србија“а.д..

 

Представници Синдиката Телекома „Србије“ су поновили да је наш синдикат против већинске приватизације и да држава и појединачни акционари (запослени, бивши запослени и грађана) заједно никада не треба да изгубе већинску контролу над „Телеком Србија“а.д., као и да се залажемо за потпуну примену Закона о праву на бесплатне акције и новчану накнаду коју грађани остварују у поступку приватизације. Посебно је истакнуто да смо изричито против приватизације директном продајом, али и сваке приватизације која се врши на начин који искључује синдикате, као представнике запослених, из процеса доношења одлука битних за судбину запослених.

 

Генерални директор је указао на то да ће, ако Влада и донесе одлуку да не приватизује „Телеком Србија“а.д., пословодство имати обавезу да предложи мере за рационализацију свих трошкова због велике задужености и рата кредита које доспевају у току ове године. У даљој расправи потврђени су наводи представника Синдиката Телекома „Србије“ да је учешће трошкова за зараде у укупном приходу 9,72% и да би смањењем ових трошкова уштеда била занемарљива, свега 1-2%.

 

Навео је да не постоји озбиљна анализа кадрова, међутим, уколико се након израде ове анализе и анализе трошкова утврди да постоји вишак, модел за смањење запослених и утврђивање новчане надокнаде вршиће се у складу са одредбама Колективног уговора и уз сагласност репрезентативних синдиката.

 

Изнет је јасан став нашег синдиката да овакве мере обавезно захтевају учешће наших представника у изради социјалног програма којим морају бити обезбеђени и запослени који остају да раде у „Телеком Србија“а.д. тако што ће се њихова зарада тржишно усклађивати са зарадама у конкурентним компанијама и да би евентуални вишак првенствено требало решавати новим добровољним одласком и то под повољнијим условима за запослене. Истовремено у случају приватизације обавезно морају бити заштићена права мањинских акционара (запослених, бивших запослених и грађана).

 

Приликом обраћања генерални директор је истакао чињеницу да се не обраћа само запосленима него и власницима акција „Телекома Србија“а.д., који су своје право по закону већ оставарили и да је удруживање малих акционара врло битно за остварење заједничког циља.

 

Генерални директор је обавестио присутне да је сагласан да се закључи Споразум о продужењу важења Колективног уговора.

 

Као и до сада, Синдикат Телекома „Србије“ браниће интересе и права свих запослених, а посебно својих чланова.

 

 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.co.yu  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.yu