СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

07.05.10.:

ПРЕНОСИМО

 

 

ПРЕДСЕДНИК СИНДИКАТА "ТЕЛЕКОМА СРБИЈА" МИРОСЛАВ ЈОКСИМОВИЋ
ПРОДАЈА "ТЕЛЕКОМА" НЕЋЕ ДОНЕТИ НИШТА ДОБРО

 

Ивана Жигић (БИЗНИС)

 

Држава је десет година држала народ у заблуди је "Теком Србије" јавно предузеће, а не акционарско предузеће са тржишном конкуренцијом дуги низ година. Тешко је рећи народу после десет година заблуде да Телеком мора имати услове за развој које имају конкурентске компаније, што значи да би држава требало да препусти менаџменту вођење предузећа и развој предузећа без много уплитања.

 

Уколико држава прода Телеком Србије, инвестиције у случају куповине страног купца биле би знатно мање него досадашњих, у просеку преко 200 милиона евра годишње које даје Телеком, а доказ је цела југоисточна Европа чије је предузеће купио Дојче Телеком. Такође, цена и квалитет услуга не би били ни јефтинији ни квалитетнији, а такође је доказ цела југоисточна Европа чије је предузеће купио Дојче Телеком. Уосталом, ко ће у Србији, нарочито у руралним подручјима који и сад једва плаћају претплату од 450 динара, платити пакет услуга 30 евра месечно. Давања држави била би мања, а ми грађани не би добили ништа квалитетније и боље, каже у интервјуу за Бизнис новине председник Синдиката "Телекома Србија" Мирослав Јоксимовић.

 

Шта је онда разлог продаје?

Једини разлог продаје може бити то што је држава десет година држала у заблуди народ да смо јавно предузеће, а не акционарско предузеће са тржишном конкуренцијом дуги низ година, у мобилној и интернету, а од недавно и у ф иксној телефонији, због чега у наредном периоду, ако нас држава не ослободи поменутих стега, нећемо моћи на дужи рок да се изборимо са постојећом конкуренцијом. Тешко је рећи народу после десет година заблуде да Телеком мора имати услове за развој које имају конкурентске компаније (Теленор, Вип), што значи да би држава требало да препусти менаџменту вођење предузећа и развој предузећа без много уплитања.

 

Шта би онда било најбоље урадити?

Телеком је најбоља национална компанија са највећим приходом и највећом годишњом добити коју остварује сваке године, предузеће које пуни буџет две трећине укупних дивиденди државе Србије долази од Телекома, док трећина долази од осталих предузећа. Сматрам да је неопходно да Телеком пустимо да послује као акционарско друштво, а не као јавно предузеће због чега смо ограничени у развоју, јер конкуренција нема та ограничења.

 

По чему је конкуренција у бољем положају?

Не ограничава их закон о јавним набавкама, а пошто ми немамо слободно формирање зарада, већ смо ограничени разним уредбама, конкуренција је у могућности да нам отима најбоље стручњаке и најспособније запослене.

 

Да ли знате колико Телеком Србија реално вреди на тржишту?

Предузеће "Телеком Србија" у овом тренутку није нико званично процењивао, његову праву вредност знаћемо након избора агенције за процену после 9. маја, односно кад Телеком изађе на тендер, ако изађе. Неформално, по неким ранијим показатељима по којима се може мерити вредност Телекома, Телеком група вреди, по мом личном мишљењу, неколико милијарди евра, али то је само нагађање за сада.

 

Колики је годишњи профит компаније?

Годишњи профит компаније креће се око милијарду евра, плус-минус 20 одсто.

 

Да ли мислите да ће, уколико се Телеком прода, новац заиста отићи на улагања у инфраструктуру?

Држава евидентно има проблем са одржавањем буџета, до сада никада новац од многобројних приватизација, па и од приватизације Мобтела где је узето 1,6 милијарди евра, норвешки Теленор ни динар није уложио у инфраструктуру. Тако да је тешко поверовати да ће новац отићи у инфраструктуру. Уосталом, зашто би продали предузеће које има огроман приход и највећу добит на српском тржишту, па и шире, које враћа сваки инвестирани динар веома брзо, и онда улагали у инфраструктуру, кад се та уложена средства враћају веома споро, дуги низ година.

 

Шта Телеком има у свом власништву од непокретности?

Камена зграда у Таковској број 2. је у власништву ПТТ Србије, док је Телеком власник комплетне инфраструктуре, ТТ канализације и мреже ТТ кабла, централа, а имамо и неколико зграда на територији целе Србије од недавно.

 

Које зграде су у питању?

Највреднија је зграда ЈАТ-а која се налази у Булевару уметности на Новом Београду и плаћена је око десет милиона евра. Ту ће бити смештена цела дирекција компаније, док су остале зграде које су купљене мање квадратуре и вредности и налазе се широм Србије, а користиће се за монтере и корисничке сервисе.

 

Да ли имате информације о томе коме ће Телеком бити продат? У јавности се прича како је купац Дојче телеком.

Тендерска продаја, па лицитација значи да нико нема право прече куповине. Нама радницима је ипак тешко поверовати да ће Дојче Телеком, који је купио целу југоисточну Европу осим нас, и који већ има 20 одсто власништва Телекома Србија преко Грчког ОТЕ-а, пропустити шансу да придода последње острвце у југоисточној Европи које није купио и тако заокружити комплетно тржиште. Наравно, све је могуће. На тендеру су затворене понуде, можда неко понуди вишу цену, као што се десило са продајом Мобтела, где се типовало да ће Моби 63 - Мобтел купити ВИП, али је најбољу понуду дао Теленор и тако ушао на српско тржиште. ВИП је касније морао да плати лиценцу Републици Србији за бављењем мобилном телефонијом 325 милиона евра. Значи чуда су могућа.

 

Ко ће профитирати од продаје Телекома?

Држава ће добити неки новац који би Телеком зарадио ако га ослободе стега, по мојој процени за највише шест година. Грађани, већ сам рекао, не добијају ништа боље у цени и квалитету, а можда, ако се не вежу њихове акције за државни пакет који се продаје, и мању вредност акција. Радници могу очекивати технолошки вишак и борбу за што бољи социјални програм, будући да је у Хрватској и Словачкој отпуштено од 50 до 80 одсто радника. Репрезентативни Синдикат Телекома "Србија", по досадашњим изложеним аргументима званичника власти, сматра да не постоји ни један прави аргумент за продају Телекома. Можда постоје аргументи који до сада нису изнети у јавност.

 

Шта ће за грађане значити продаја Телекома?

Ништа добро. Повећање цена услуга, јер је тренутно неекономска цена, а као пример навео бих Теленор, где је цена дупло скочила по добијању лиценце, док квалитет није бољи. Што се тиче пуњења буџета Републике Србије, такође ће се добијати мање пара од Телекома, а можда и ништа ако одлуче да нема добити. Самим тим што има мање пара у буџету, непосредно ће утицати и на социјална давања, пензије,...
 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs