СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

09.07.10.:

ЗАКОН О ПИО УЈЕДИНИО СИНДИКАТЕ У СРБИЈИ

 

Предлог Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којим се на најгрубљи начин битно умањују права садашњим и будућим пензионерима, али и изузетно тежак материјални и социјални положај запослених, ујединио је синдикате у Србији, који су се данас договорили да заједнички организују акције како тај закон не би био усвојен.

 

Зато ће од председника Владе Србије Мирка Цветковића затражити хитан састанак на којем би се разговарало о том и другим законима који се тичу запослених и других грађана Србије, као и о приватизацији великих система и јавног сектора.

 

То је одлучено на заједничком састанку у Савезу самосталних синдиката Србије, којем су присуствовали и представници Конфедерације слободних синдиката, Асоцијације слободних и независних синдиката, Индустријских синдиката Србије и Уједињених синдиката Србије „Слога“.

 

Синдикати сматрају неприхватљивим садржај предложених измена и допуна и начин на који се спроводе измене Закона о ПИО, као и то да је недопустиво да такав закон уђе у скупштинску процедуру, а да пре тога није о њему расправљано на Социјално економском савету, што је и законска обавеза.

 

Синдикати ће, у виду амандмана, свим посланичким групама упутити примедбе и ставове везане за Закон о ПИО и низом других активности указати на све недостатке тог рестриктивног закона.

 

Уколико те акције не буду донеле резултате, синдикати ће организовати штрајкове и масовне протесте, на којима ће, осим захтева везаних за тај закон, скренути пажњу и на изузетно лош материјални и социјални положај запослених, даље последице економске кризе и реални пад зарада, приватизацију јавних предузећа, заштиту радних места и најаве измена Закона о раду.
 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs