СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

28.02.14.:

Реаговање председника Синдиката Телекома „Србија”
поводом навода члана Фискалног савета Николе Алтипармакова
и
Реаговање поводом навода Савеза Самосталног синдиката и УГС Независност у вези поделе бесплатних акција Телекома

 

Председник Синдиката Телекома „Србија” Мирослав Јоксимовић обратио се јавности са циљем да се грађани истинито информишу о раду Телекома, као и о вредности акција. Он истиче «да је зарада из добити Телекома била 120 милиона евра и да су исплаћене ванредне дивиденде држави. Наша ЕБИТДА је 36%. Такву добит немају ни наши потенцијални купци Дојче Телеком, нити аустијски телеком, нити француски телеком.” Свим телекомима у Европи је пала вредност два до четири пута због светске економске кризе, тако да вредност Телекома Србија није пала два пута зато што лоше послујемо, већ зато што се урушило тржиште. Пао је коефицијент успешности у целој Европи са којим се множи ЕБИТДА (оперативна добит), одбију се дуговања (кредит за куповину 20% акција од Грчког ОТЕ-а и мањи пословни кредити) и добије се цена предузећа. У целој Европи тај коефицијент је пао са 10 на 5, значи ЕБИТДА се множи са 5, а некад раније (2008.год.) са 10. Важно је да јавност сазна како се израчунава вредност Телекома. Морамо бити свесни стања на тржишту да би могли знати да ли је неки моменат повољан за продају или неповољан.

 

Поводом изјаве Николе Алтипармакова из Фискалног савета у којој он изражава незадовољство пословањем Телекома, Јоксимовић изјављује да Телеком има највећу добит у Србији и да је држави дао 5,5 милијарди динара и највећу ЕБИТДА у Европи. Све досадашње Владе гледају на продају Телекома као решење за попуњавање рупа у буџету. ”Не видим разлог да се продаје предузеће које сваке године доноси добит држави и које уз себе има око 100.000 добављача и уговарача. Добар део привреде ради за нас и вероватно тај који би нас купио би довео своје добављаче.” истиче Јоксимовић. Свакако се намеће закључак да нема реалног интереса да се помиње или наговештава продаја Телекома у овом тренутку.

 

Подсећамо да су бесплатне акције уписиване током две године од 2008. када је направљен пресек. Акције су требало да буду подељене у августу 2013., али се то није догодило јер Телеком није изашао на берзу. Тренутно се деле дивиденде и грађани ће добити 8,05 динара по акцији. Право на бесплатне акције у Србији имали су сви пунолетни грађани 2008., а тада их је било 4,6 милиона и око 40 000 радника и бивших радника ПТТ система. Упис акција је трајао око две године. Када би се сада поново уписивале акције, шест година после, имали бисмо додатних 800.000 пунолетних грађана, тако да би се исти број акција делио на 5,4 милиона грађана те би вредност акција била много мања.

 

Тренутно је на снази Техничка Влада која не може да преговара о изменама и допунама Закона о раду, а када се формира нова Влада очекују се реформе које се превасходно односе на јавни сектор. Поставља се питање који су синдикати репрезентативни да преговарају са будућом Владом. Јоксимовић у својој изјави износи да треба поново утврдити репрезентативност синдиката, јер према његовим речима синдикат Независност није бројан од 2001., док је Самосталном синдикату истекла репрезентативност.

 

Конфедерација слободних синдиката броји 230.000 чланова како је и објављено пре две године у Службеном гласнику што значи да је репрезентативни синдикат. Међутим, да би КСС био примљен у Социјално-економски савет који и преговара са Владом потребно је да све чланице СЕС-а буду на окупу за гласање. Одлуке СЕС-а доносе се консезусом и довољно је да један представник синдиката или послодавца не гласа да се све блокира, па чак и утврђивање репрезентативности сваке три године.

 

То се управо дешава, они синдикати и послодавци који су постали репрезентативни 2000.године су вечни чланови Социјално-економског савета, док се тај поступак не промени. Не поставља се питање да ли су и даље репрезентативни. На пример: шта би се десило да се тај принцип примењује на Владу Србије, један исти састав Владе био би вечан (од 2000.године па заувек). Никад не би било избора. Поводом броја чланова синдиката и репрезентативности Јоксимовић каже: ”Хајде да се бројимо поново и да видимо ко треба да представља раднике у овој држави?”.
 

Погледајте видео записе:

 

Мирослав Јоксимовић, председник Синдиката Телекома "Србија",

о успешности Телекома и броју запослених

 

Мирослав Јоксимовић, председник Синдиката Телекома "Србија",

о намерама да се прода Телеком

 

Мирослав Јоксимовић, председник Синдиката Телекома "Србија",

о бесплатним акцијама и исплати дивиденди

 

Мирослав Јоксимовић, председник Синдиката Телекома "Србија",

о репрезентативности синдиката

 

ИНФО СТС
 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs