СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

06.04.15.:

МОЋНЕ ЗЕМЉЕ НЕ ПРОДАЈУ ТЕЛЕКОМЕ

 

НЕДЕЉА 5.04.2015. | 09:25

ИЗВОР: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

 

Београд -- До краја маја саветник за приватизацију "Телекома Србија", француска инвестициона банка "Лазард", требало би да процени вредност српског оператера.На приватизацију ове компаније, од које држава као већински власник убира значајан део профита, Србија се обавезала споразумом са ММФ-ом.

 

И док се очекује да званична процена вредности "Телекома" не буде испод две и по милијарде евра, колико је процењено на претходном, пропалом тендеру, синдикати компаније истичу да је вредност ове куће 10 милијарди евра. Званичници не желе да се јавно оглашавају док саветник не уради свој део посла, а стручна јавност истовремено оспорава чак и уставност и законитост ове приватизације.

 

"Влада се најновијим аранжманом са ММФ обавезала да иде на продају "Телекома", природног националног ресурса који обезбеђује високе приходе и значајан профит", истиче економиста Јован Б. Душанић, професор Универзитета у Београду.

 

"Држава је највећи акционар и има стратешку контролу доминантних телекомуникационих компанија у многим европским модерним земљама са тржишном економијом: Немачкој, Француској, Норвешкој, Шведској, Финској, Швајцарској... али и у Русији, Јапану, Кини. Уосталом, Теленор, који је норвешка државна компанија, купио је наш "Мобтел"".

 

Душанић истиче да искуства других привреда у транзицији, које су продале националне телекомуникационе компаније, показују да су нови власници као прве мере предузели смањење броја запослених, повећање цена телекомуникационих услуга и смањење улагања.

 

"То показују примери и наших суседа, Хрватске, Македоније, Црне Горе и Мађарске, који су продали телекомуникације "Дојче телекому"", истиче Душанић. - Вероватно ће купљена фирма, улазећи у састав нове велике компаније, постати ефикаснија, али као карика у транснационалној компанији која и убире користи од те повећане ефикасности. Профит остварен у нашој земљи лако се пребацује у иностранство, и тако се значајно избегава плаћање пореза у буџет Србије.

 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs