СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

07.05.15.:

 

СТРУЧЊАЦИ: НЕМА ЕКОНОМСКИХ РАЗЛОГА ЗА ПРОДАЈУ ТЕЛЕКОМА

 

Не постоје економски разлози за продају Телекома, с обзиром да је то веома успешна и профитабилна фирма, поручено је данас у Београду на стручно-научном скупу "Телеком данас и сутра".

 

07 Мај 2015 22:35

 

БЕОГРАД - Не постоје економски разлози за продају Телекома, с обзиром да је то веома успешна и профитабилна фирма, поручено је данас у Београду на стручно-научном скупу "Телеком данас и сутра".

 

Државни секретар у Министарству привреде Милош Петровић је казао да нико не оспорава да је Телеком важна фирима која добро послује истакавши да се, ипак, треба запитати шта ће бити у наредним годинама и да ли ће Телеком успети да издржи у трци са светском конкуренцијом на тржишту телекомуникација.

 

"Да ли је боље да се сами вежбамо или да учимо од најбољих и нађемо доброг стратешког партнера", запитао је Петровић подсетивши да је изабран приватизациони саветник за Телеком - франуска компанија Лазар.

 

Он је на скупу "Телеком данас и сутра", одржаном на Грађевинском факултету у организацији Министарства привреде, Академије инжењерских наука Србије (АИНС) и Електротехничког факултета, рекао да држава жели да чује и мишљење стручњака.

 

Председник АИНС и декан Електротехничког факултета у Београду Бранко Ковачевић је на отварању скупа поручио да је Телеком веома важан из разних аспеката за државу и да би влада требало добро да размисли пре него што донесе одлуку о продаји.

 

Предраг Петровић из АИНС-а је истакао да је Телеком, као регионални лидер, у 2013. инвестирао чак 18,8 милијарди динара, од чега је 5,25 милијарди отишло у инфраструктуру, а остало у техничке инвестиције.

 

Он је подсетио да Телеком има још шест зависних друштава, међу којима Телеком Српске, у коме има 65 одсто вланичког удела, Мтел у Црној Гори са 83 одсто удела, као и да је Телеком у 2014. купио 55,78 одсто акција Дунав банке, истичући да се јасно види развојни пут Телекома.

 

Петровић је указао да Телеком врши коплетну заштиту телекомуникационог саобраћаја државних органа, војске и полиције, што је веома важно за националну безбедност.

 

Он је казао да би са продајом Телекома та важна делатност пала у руке странцима, подсетивши да је улагање у телекомуникациону структуру у Србији почело још крајем 19. века.

 

Према његовим речима, у Телекому је укупно запослено 13.000 радника, од чега у матичном предузећу око 9.000.

 

Префесор Електротехничког факултета и бивша министарка телекомуникација Александра Смиљанић је рекла да је баш због деценија улагања у Телеком, то предузеће сада супериорно у односу на конкуренцију у нашој земљи - Вип, Теленор и СББ.

 

"Приходи Телекома су већи од збирног прихода ове три компаније заједно, као и инвестиције и нето добит, што све говори да је Телеком супериоран", истакла је Смиљанић, додајући да се Телеком много брже развија од других компанија.

 

Како је рекла, три конкурентске компаније изнајмљују од Телекома инфраструктуру и то по повољним условима, у складу са директивама ЕУ и зато нису ни основане тврдње да Телеком има вишак запослених, јер добар део њих ради за те компаније.

 

"Ако Телеком буде продат, страни власник ће диктирати цене, квалитет услуге, одлучиваће о радницима и нивоу инвестиција. Само ће извући профит, што се већ десило земљама у Југоисточној Европи и региону", казала је она.

 

Смиљанић је навела да је Телеком, према последњим подацима, остварио нето добит од 15 милијарди динара и да ће сада, када је измирио неке обавезе, моћи годишње да оствари 37 милијарди нето добити, што би узео страни власник, а та сума је, како каже, једнака буџетској рупи коју смо попунили смањењем плата и пензија.

 

Економиста Љубодраг Савић је, такође, поручио да не треба продавати Телеком препоручивши влади да примени исти модел као и са Железаром и препусти управљање страном менаџменту, који ће рационализовати трошкове и смањити број радника.

 

Телеком Србија је у марту прихватио понуду француске консултантске фирме Лазар фрер САС (Lazard Freres) за пружање услуга приватизационог саветника у процесу продаје компаније.

 

Од саветника се очекује да року од два месеца утврди предлог модела приватизације Телекома Србија.

 

Саветник ће у наредном периоду најпре урадити процену вредности компаније, економску и правну анализу, као и анализу тржишта.

 

Потом се оцекује да консултант предложи моделе приватизације и припреми временски и методолошки план сповођења тог процеса.

 

На основну предлога приватизационог саветника, већински акционар, Влада Србије, треба да донесе одлуку о наставку процеса приватизације и изабере један од предложених модела продаје пакета акција Телекома.

 

Тиме би требало да отпочне друга фаза приватизације Телекома, у којој це све активности координирати и водити изабрани саветник, од објављивања позива до затварања трансакције.

 

Пре четири године процена је била да Телеком вреди 2,2 милијарде евра, а тадашња влада је за пакет од 51 одсто те компаније тражила најмање 1,4 милијарде евра.

 

Једини тадашњи понуђач, Телеком Аустрија који у Србији има мобилног оператера Вип мобајл, био је спреман да плати највише 1,1 милијарду евра.

 

Највећи акционар Телекома је држава Србије са 58,11 одсто акција, 20 одсто акција је власништво компаније, док 14,95 одсто поседују грађани, а 6,94 запослени и бивши запослени Телекома.

 

Фото Тањуг, Д. Петернек, илустрација

 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs