СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

13.06.15.:

 

ЕВЕНТУАЛНА ПРИВАТИЗАЦИЈА ТЕЛЕКОМА - ЛОШ ПОТЕЗ

 

ВЕСТИ | 13.06.2015 10:25 > 13.06 11:15

 

 

Приватизација Телекома Србија била би лош потез и нешто што би у великој мери оштетило друштво, оценили су учесници трибине "Стоп приватизацији Телекома", одржаној у организацији иницијативе Стоп приватизацији!.

 

Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић је нагласила да се према Закону о приватизацији јавно добро, какво је мрежа телекомуникација, не сме приватизовати или отуђити, да је Телеком спреман за реструктуирање, а не продају, као и да је "став Савета за борбу против корупције да се Телеком не сме продати", саопштила је та иницијатива.

 

Бивша министарка задужена за телекомуникације и професорка на Електротехничком факултету Универзитета у Београду Александра Смиљанић се осврнула на најчешће тврдње које се у медијима користе у прилог приватизацији Телекома и означила их као неистините.

 

Према њеном мишљењу, Телеком може, и већ инвестира бар четири пута више од, на пример, хрватског Телекома, који је у власништву Дојче Телекома.

 

Телеком може да издржи конкуренцију, јер заправо конкуренција изнајмљује велики део Телекомове инфраструктуре, рекла је она и додала да се продајом Телекома неће повећати ефикасност те компаније јер ће се, да би дошло до повећања профита, радити на смањењу броја запослених, квалитета услуге, броја инвестиција, а сама добит ће се углавном извлачити из Србије.

 

Председник синдиката Телекома Србија Мирослав Јоксимовић позвао је да, уколико дође до продаје Телекома, држава издвоји контролни пакет којим ће моћи да регулише висину цена и диктира квалитет услуга. Он је подсетио и да се често занемарује чињеница да се продајом Телекома Србија продају и мреже у Републици Српској и Црној Гори које су у његовом власништву.

 

Члан Центра за политике еманципације Дарко Весић је нагласио да се показало да приватизација није донела ништа добро нашем друштву, као и да су квалитетна комуникација и доступност информација од кључног значаја за функционисање људи и да се Телеком Србија продаје под притиском ММФ-а.

 

Трибина "Стоп приватизацији Телекома" одржана је синоћ у организацији Иницијативе Стоп приватизацији! у Магацину у Београду.

  

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs