СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

26.06.15.:

 

Земља која је изнедрила Пупина и Теслу не сме да дигне руке од области информационо–комуникационих технологија

 

Иницијални одбор ”Телеком је наш” је ове недеље доставио Влади Републике Србије и министарствима Отворено писмо против продаје Телекома Србија које је потисало 210 врхунских међународно признатих стручњака у релевантним областима из Србије и 11 земаља у свету, укључујући САД, Канаду, Аустралију, Јужноафричку Унију, Уједињене Арапске Емирате, и неколико европских држава. Међу потписницима је 129 доктора наука, укључујући 24 академика и 60 професора универзитета, 23 магистра наука и мастера, и 57 инжењера, економиста, правника, адвоката, и новинара. Скоро половина потписника је из наше научно–стручне дијаспоре. Међу потписницима је и неколико бивших министара и помоћника министара из Србије и Републике Српске, декани Електротехничких факултета у Београду и Бањој Луци, председник Академије инжењерских наука Србије, као и потпредседник Академије наука и умјетности Републике Српске, врхунски економисти и правници, некадашње судије Савезног уставног суда и изванредни новинари.

 

Као и 2010. године, кад је слично Отворено писмо предато тадашњој министарки за телекомуникације Јасни Матић, желимо поново да изразимо своју забринутост због одлуке наше владе да прода „Телеком Србија” која, према нашим информацијама, поново није била пропраћена неопходном анализом и адекватним образложењем. Није јасно по ком основу наша власт, после свега што се догодило од 2001. године, још увек верује да ће даља брутална приватизације и ”либерализација тржишта” донети бољитак Србији, када наша претходна искуства и искуства других земаља показују супротно. Продаја, или приватизација „Телекома Србија”, или неког његовог дела, и генерално инфраструктуре коју је градила држава, народу Србије ће направити непроцењиву и ненадокнадиву штету. Према подацима из априлског истраживања јавног мњења, слично мисли и преко 65 одсто грађана Србије.

 

Према информацијама објављеним недавно (Печат), словеначка влада је одлучила 16. јуна да не прода свој Телеком, када је избио скандал да је влада хтела да га прода по дупло нижој цени од (сакривене) праве вредности од 1,671 милијарди евра и да је јeдини купац британски фонд Синвен (Cinven) у ствари пуки посредник за Дојче телеком. Изгледа да се сличан сценарио одвија и у Србији, где још нисмо чули висину процене коју је компанија Лазард урадила, а министар Вујовић помиње цифру од 1,5 милијарди евра за продају 100% Телекома, што је скоро истоветно са 1,4 милијарде евра које су тражене за 51% Телекома 2010. године! Док се земље у транзицији присиљавају да продају своје ИТ компаније, велике и богате државе су генерално задржале значајне проценте својих оператора (Норвешка, Немачка, Британија, Француска, Шведска...) који укључују и велики број откупљених оператора мањих, сиромашних земаља, те још увек могу да контролишу своју телекомуникациону инфраструктуру и приходе коју доносе.

 

Као стручњаци упознати са ситуацијом у области телекомуникација не само у Србији него и свету, нарочито смо забринути за будућност информационо–комуникационе (ИКТ) индустрије и истраживачког развоја, као и образовања будућих генерација у овој области. Будућност електротехничких и електронских факултета у Србији и Републици Српској би била доведена у питање продајом „Телеком Србија”. Ови факултети су признати и познати свуда у свету, укључујући и САД, које представљају једну од најразвијенијих високотехнолошких земаља, одакле долази и највећи број потписника Отвореног писма.

 

У случају продаје страној компанији, заштита тајности телекомуникационог саобраћаја и национална безбедност биће препуштени странцима, с могућностима комплетног надзора и праћења веза војске и полиције, државне управе, предузећа и грађана. Врло је могуће да и медијски садржаји промовисани од иностраних власника буду супростављени интересима државе Србије и њених грађана.

 

Ставове изнете у Отвореном писму такође подржавају и Академија инжењерских наука Србије (АИНС), која је свој став зашто не треба продавати Телеком проследила 24. фебруара 2015. године Влади Републике Србије и релеватним министарствима, као и Друштво за електронику, телекомуникације, рачунарство, аутоматику и нуклеарну технику - “ЕТРАН”. У Академији наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) је недавно покренута иницијатива за усвајање сличних ставова.

 

Због свега наведеног у Отвореном писму апелујемо на Владу Републике Србије да одговорно преиспита своју намеру да прода „Телеком Србија”, анализирајући искуства других земаља и све могуће последице по привреду, економију, образовање и развој Србије. Предлажемо да се одмах обустави процес продаје и пређе на реорганизацију „Телеком Србија”, уколико постоје проблеми у његовој ефикасној организацији.

 

Потписници Отвореног писма стоје на располагању да помогну стручним саветима и својим међународним искуством. У групи су професори са најбољих универзитета у свету, стручњаци који раде у истраживачким лабораторијама или телекомуникационим компанијама у Силицијумској долини, од којих су многи власници па¬т嬬на¬та у области телекомуникација и развојних софтверских програма, аутори уџбеника и књига, као и власници компанија. Доста наших младих стручњака би се радо вратило у земљу и помогло домаћем развоју ове изузетно профитабилне области.

 

Шта би рекли Пупин и Тесла на тврдње да Срби не могу да савладају нове технологије, да не могу ефикасно да управљају јавним добром, и да им зато треба одузети Телеком?!

 

У име Иницијалног одбора ”Телеком је наш”

Проф. др Јасмина Вујић

 

Објављено у Политици, 26. јуна 2015.

 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs