СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

03.07.15.:

 

САОПШТЕЊЕ
РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СИНДИКАТА У ТЕЛЕКОМУ СРБИЈА
ПОВОДОМ ЈАВНОГ ПОЗИВА ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ПОНУДА ЗА ПРОДАЈУ ТЕЛЕКОМА СРБИЈА а.д.

 

Агенција за приватизацију објавила је данас јавни позив за прикупљање необавезујућих понуда за учешће у продаји капитала Телеком Србија. Изражавамо дубоко незадовољство поступцима којима се понижава статус и значај Телекома Србије као регионалне компаније.

 

Државни органи задужени за овај процес евидентно не воде рачуна о интересима државе и њеној имовини као ни о другим аспектима када је у питању Телеком Србија а.д..

 

Када је у питању став репрезентативних синдиката Телекома Србија против приватизације данас је још израженије противљење јер се показује да су наши аргументи необориви. Наиме као представници запослених не можемо се сложити да потенцијални купац наше компаније може бити субјект који има лошије пословне резултате од субјекта приватизације.

 

Квалификациони купац према јавном позиву не мора да пружа обједињене телекомуникационе услуге какве данас пружа Телеком Србија већ је довољно да нека оф-шор компанија са традицијом од три године буде квалификовани купац стабилног и снажног телекомуникационог оператера са позиционираном регионалном снагом. Томе свакако у прилог говори и наводи из јавног позива да се од квалификованог понуђача не очекују континуирани пословни резултати већ да је најмање једне године забележио пословне приходе од најмање 500 милиона евра. Телеком Србија од оснивања далеке 1997 године бележи далеко веће приходе од тражених.

 

У јавном позиву се наводи само рачуноводствена вредност капитала и то: уписан новчани капитал од 17,4 милијарде динара и уписани неновчани капитал од 82,5 милијарди динара, који је основни капитал и вреди 900 милиона евра. Када се томе дода непроценљива вредност кабловске и дистрибутивне мреже, вредност основних средстава( која се огледају у опреми ,централе, базне станице, транспортни системи, објекти и земљиште), акцијског капитала 20% преференцијалних акција, аквизиције у преко 10 привредних друштава, тржиште телекомуникација од 1,6 милијарди евра на коме доминира Телеком Србија са 2/3 удела више него је јасно да квалификациони купац мора да има далеко боље референце од Телекома Србије.

 

Уколико држава мисли о својој имовини, интересима својих грађана не сме да користи Телеком Србија за поткусуривање.

 

Посебно забрињава чињеница да у овој фази поступка квалификациони купци без икаквих материјалних обавеза улази у појединости пословних резултата, планова и стратегија Телекома Србија, на начин да се не обавезују да учествују у другој фази и тиме дођу до пословних информација које ће користити као конкурентна предузећа на штету Телекома Србија.

 

Комплетан процес који се води јесте на штету државе, јавног интереса и запослених из ког су изопштени репрезентативни синдикати и где се не води дијалог ни по једном од многих отворених питања која су саставни део процеса.

 

Још једном скрећемо пажњу надлежним институцијама да зауставе процес приватизације Телекома Србија који јасно нема никакву економску оправданост.

 

ИНФО СЛУЖБЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СИНДИКАТА
 

 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs