РЕГИЈА "ЈУГ", СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

04.08.15.:

СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА: ВЛАДА НЕЋЕ ДОБИТИ ТРАЖЕНУ ЦЕНУ

ЕКОНОМИЈА | 04.08.2015 13:15 > 04.08 13:21

Фото: Телеком Србија

Председник Синдиката Телекома Србије Мирослав Јоксимовић оценио је данас да Влада Србије за то телекомуникационо предузеће на тендеру неће моћи да добије цену коју тражи.

Он је агенцији Бета рекао да Влада Србије сада неће моћи за Телеком да добије ни цену коју је за то предузеће на претходном пропалом тендеру нудио Телеком Аустрије, почетком 2011. године. Према његовим речима, ако би Влада сада за 73 одсто Телекома добила 1,617 милијарди евра, то би била цена коју је на претходном тендеру за 51 одсто српске компаније нудио Телеком Аустрије.

Ту цену је, према речима Јоксимовћа, намогуће сада добити.

"Понуде су много неповољније од онога што Влада тражи", додао је он, напомињућу да је на основу података које је објавио приватизациони саветник, компанија Лазард, могуће израчунати вредност потенцијалних понуда.

Јоксимовић је напоменуо да је коефицијент успешности телекомуникационих компанија у Европи од почетка кризе пао са "пута 10" на садашњих "пута шест". Вредност копаније се, додао је, добија када се оперативна добит поможи коефицијентом успешности и од тога одузму кредити.

Јоксимовић је изразио негодовање због тога што грађани, као и радници и пензионери Телекома, као мали акционари, нису информисани о току приватизације тог предузећа, јер ће вредност њихових акција у случају продаје већинског пакета пасти за 20 до 30 одсто.

"Сада и они који су дали необавезујућу понуду имају више информација о раду Телекома од малих акционара тог предузећа", рекао је председник Синдиката Телекома Србије, додајући да они који су поднели необавезујуће понуде, ако не буду учествовали на тендеру, могу злоупотребити те податке.

Јоксимовић је поновио да је Синдикат Телекома против приватизације тог предузећа на начин како то сада ради Влада Србије, јер сматра да држава треба да задржи контролни пакет, како би утицала на стратешке одлуке и штитила права запослених.

Он је истакао да је Синдикат Телекома због одабраног начина приватизације, продајом већинског удела, одбио да учествује у приватизационој комисији, али да није против приватизације и да жели да разговара о другим моделима које је понудио Лазард, а који предвиђају да држава има одлучујућу улогу у управљању. Јуче је истекао рок за достављање необавезујућих понуда за куповину капитала Телекома Србија, а у Влади не желе да говоре о томе колико је понуда стигло и која је минимална цена да продају те компаније.