18.08.15.:

САВЕТ ВЛАДИ: НЕ ПРОДАВАТИ, ВЕЋ РЕСТРУКТУРИРАТИ ТЕЛЕКОМ

18 Август 2015 15:59

БЕОГРАД - Савет за борбу против корупције препоручио је данас Влади Србије да се у овом моменту Телеком не продаје, него да се спроведе статусно и финансијско реструктурирање у циљу побољшања пословања те компаније.

Савет сматра да треба утврдити да ли се у имовини Телекома налазе добра од општег интереса односно природна богатства која се не могу отуђити из јавне својине, као и да ли се ту налази имовина коју користе државни органи (попут БИА, ВБА, ВОА), а која служи остваривање њихове делатности.

Препорука је и да надлежне институције обаве ревизију пословања Телекома јер је оно, како тврде у Савету, дуги низ година нетранспарентно и под изразитим политичким утицајем.

У саопштењу се наводи да Савет на основу финансијских података закључио да је Телеком са својим зависним друштвима остварује добит у пословању што је, с обзиром на власничку структуру, значајно за привреду Србије.

"Нето добит Телекома могла би бити значајно већа када би Телеком рационално и транспарентно пословао", констатује Савет и наводи да би се оптимизацијом трошкова који се односе на непотребно плаћање закупнина за пословни простор као и трошкова по основу рекламе, пропаганде и спонзорства оствариле изузетне уштеде у том предузећу.

Уштедама би, наводе, допринели и сврсисходно и транспарентно пословање у домену јавних набавки добара и услуга, као и реструктурирање трошкова радне снаге.

Савет сматра да чињенице у вези пословања Телекома указују на потребу да одлука о продаји буде доента опрезно и подсећа да је стручна јавност упозорила како продаја Телекома нема економског оправдања.

Савет чак сматра да продаја Телекома нема ни законског основа у односу на телекомуникациону мрежу, јер та имовина представља природно богатство које се не може отуђивати из државне својине.

Многа јавна предузећа, подсећа Савет, у свом саставу имају јавну својину која је као природно богатство изузета из приватизације, али и из промета, односно, не може се отуђити из јавне својине.

Савет подсећа да је и код ранијих покушаја продаје Телекома тражио да се пре одлуке о приватизацији утврди да ли Телеком у својој имовини има природна богатства која се не могу отуђити из јавне својине.

"Уколико влада и поред мишљења стручне јавности да Телеком не треба продавати остане при одлуци да се прода, дужна је да јасно одреди шта је предмет продаје, односно да тачно одреди да ли уз имовину која нема карактер добара у општој употреби продаје и добра у општој употреби, односно мрежу телекомуникационе инфраструктуре у јавној својини", наводи се у саопштењу.