СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

02.09.15.:

 

У ШАПЦУ ПРОТИВ ПРОДАЈЕ ТЕЛЕКОМА

 

БМ

 

среда, 02. септембар 2015 12:14

 

Трибина „Стоп продаји Телекома“ у организацији Синдиката Телекома Србија

(фото, трибина у Шапцу: Предраг Петровић, Јасмина Вујић, Славољуб Качаревић, Иванко Мандић)

 

О намери владе да прода Телеком Србија, једну од највреднијих српских компанија која редовно пуни државни буџет, подсетио је Иванко Мандић, потпредседник Синдиката Телекома Србија, на почетку трибине „Стоп продаји Телекома“ која је у суботу одржана у Шапцу. Мандић је указао да је и до сада стручна јавност пружала помоћ у отпору овој продаји и најавио др Јасмину Вујић, професорку нуклеарног инжењеринга на калифорнијском унивезитету у Берклију. Она је упозорила да се бруталном приватизацијом земља доводи у колонијални стаус и да се не смеју продавати инфраструктура и природни ресурси.

 

Професорка Вујић је подсетила да је Удружење инжењера електротехнике, наших људи који раде у САД, и пре пет година, приликом претходног покушаја продаје Телекома, слало отворено писмо против продаје, да је недавно упућено слично писмо свим посланицима и Влади Србије а да је подршку таквом противљењу дала и Академија инжењерских наука Србије. Она је рекла да група стручњака сада путује по Србији са намером да што више људи чује колико би биле погубне последице продаје Телекома, што не могу да чују из медија.

 

Др Предраг Петровић, научни саветник и члан Академије инжењерских наука Србије, упозорио је да следе продаје и ЕПС-а, Електромрежа Србије и ПТТ-а Србија. Он је подсетио на нелогичност да је протеклих година Телеком Србија инвестирао око милијарду евра а сада се помиње да је то цена по којој ће бити продат и упозорио да ту није реч о приватизацији него о продаји страној држави, јер се у оваквим приликама појављују као купци такве стране фирме које су у власништву држава из којих потичу. Он сматра да је то ударац на Републику Србију.

 

Зашто се продаје Телеком када су сви аргументи на страни против такве намере, питао је Славољуб Качаревић, уредник Балканмагазина и понудио одговор да је то, пре свега, због притиска на српску власт из иностранства. Он зато сматра да јавним отпором овој продаји треба пружити подршку влади да се супротстави притисцима који су против националних интереса и указао на дужност и интерес сваког грађанина да брани државну независност.

 

Представник Синдиката Телекома Србија Звонко Зеленкапић, из шабачког Телекома, организовао је ову трибину у Културном центру Шапца, у којој је учествовало и постављало питања више десетина грађана, а присуствовао је и представник Синдиката Независност у Телекому Србија док су изостали, мада су најавили долазак, представници Јединственог синдиката Телекома Србија. 

 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs