РЕГИЈА "ЦЕНТАР", СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

10.10.15.:

Одржан састанак представника Синдиката Телекома „Србија“

са координатором Регије Центар

Дана 16.10.2015. године одржан је састанак представника Синдиката Телекома „Србија“ са координатором Регије Крагујевац Игором Митровићем. Састанку су присуствовали Братислав Антанасковић председник ИО Синдиката, Рале Анђелковић председник Скупштине Синдиката, Милољуб Пантелић председник Регије Центар, Братислав Грандов председник СО Крушевац, Рајко Анђелић председник СО Чачак и Зоран Марковић председник СО Крагујевац.

Главна тема састанка била је употреба система Time-Reporting који је на Регији Крагујевац уведен за потребе мерења упослености радника на одржавању и експлоатацији приступне мреже – монтера. Координатор је објаснио да је систем праћења упослености запослених од суштинског значаја за мерење ефикасности рада, као и за праћење искоришћености возила што ће показати да ли и где постоји недостатак возила, а све у циљу смањења пасивног радног времена запослених. Поменуо је да у овом тренутку овај систем није идеалан и да запослени не треба да се плаше да ће њихов рад погрешно бити процењен. Систем ће се усавршавати у циљу да се сметње класификују и што реалније процени упосленост запослених како би координатори добили што реалнију слику доприноса сваког радника. Сви смо се сложили да је то такође и став Синдиката и да нико од нас не бежи од тога да се препозна право залагање на послу.

На наше примедбе да се у појединим Извршним јединицама врши притисак на монтере повременим позивањем надзорника да кажу на којој се локацији налазе и коју сметњу тренутно отклањају, иако већ по процедури јављају када одређену сметњу отклоне, као и да редовно диспечеру јављају локацију на којој се налазе, Игор Митровић је рекао да ће испитати ову појаву. С обзиром да смо разменом искустава са колегама из других ИЈ на Регији, установили да оваква појава није честа у току процеса отклањања сметњи, дошли смо до закључка да треба истрајати у примени овог система.

Поред ове теме, уочили смо проблем недостатка могућности плаћања паркирања службених возила приликом отклањања сметњи на територијама градова, као и појаву да органи државне управе и локалне самоуправе прелазе код конкурентских провајдера телекомуникационих услуга. Разговарали смо и о евентуалној продаји државног пакета акција „Телеком Србија“ а.д. и предстојећим активностима нашег синдиката. Координатор је рекао да подржава активности синдиката и да ће бити уз запослене.

Зоран Марковић

Председник СО „Крагујевац“