СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

03.11.15.:

 

САОПШТЕЊЕ

 

Поводом изјава и саопштења појединих синдиката, које се односе на висину отпремнине и социјални програм у „Телеком Србија“ а.д., без намере да коментаришемо поступке било ког синдиката што ни до сада нисмо чинили, желимо да искажемо наш став.

 

Наш став је да свако ко коментарише висину отпремнине у „Телеком Србија“ а.д. врши замену теза. До сада је Синдикат Телекома „Србија“ заједно са Јединственим синдикатом Телекома Србије спречио два покушаја продаје „Телеком Србија“ а.д., једну 2003/2004 и другу 2010/2011 године, управо радећи на што бољем и скупљем социјалном програму и што већим отпремнинама за раднике који би могли да буду проглашени вишком након продаје компаније.

 

Као и тада и сада тврдимо да „Телеком Србија“ а.д. по свим критеријумима по којима се утврђује вишак запослених у целој Европи, нема вишка, чак је у повољнијем положају од потенцијалних купаца (Дојче телеком, Аустријски телеком, Франс телеком и тд.). Ипак познато је и већ виђено у целој југоисточној Европи, где год је извршена продаја нови власник (углавном Дојче телеком) је одмах проглашавао велики број запослених за вишак (Чешка, Бугарска, Хрватска и сл.), како би на тај начин драстично смањио трошкове радне снаге и тиме повећао приход и добит. Наравно у својим матичним земљама то не раде, већ на неки начин експлоатишу телекомуникационе компаније у другим државама.

 

У свим овим државама социјални програм практично није ни постојао, отпремнине су биле мизерне и радници су били препуштени масовном отпуштању уз минималну накнаду и ове телекомуникационе компаније лако су продате и предате будзашто страном власнику. Није се водило рачуна о положају и егзистенцији радника ни оних који су добили отказ, а ни оних који су остали и за минималну зараду преузели дупло већи посао него што су раније радили. Тачније они радници који су остали нису имали ни социјални програм ни Колективни уговор и на неки начин били су препуштени сами себи уз сталну могућност да добију отказ.

 

Због свих туђих искустава и нашег искуства које смо стекли приликом две неуспеле продаје, када су потенцијални купци одустали од куповине највише због високих отпремнина које нигде нису платили ни у југоисточној Европи ни у Србији, сматрамо да су на овај начин размишљали сви синдикати у Србији, у случају када су купци били велика страна предузећа, да се не би догодила масовна отпуштања десетине хиљада људи и не би се у нашој држави продало на лак начин скоро све што вреди.

 

Подсећамо за оне који не знају да су се социјални програм односи на вишак запослених, што је насилно отпуштање радника без њихове воље и кривице, као и да отпремнине плаћа купац будући власник, а не држава Србија, као код пропалих предузећа и да ово нема ништа заједничко са добровољним одласком.

 

Још једном понављамо да је најважнији елемент спречавања продаје „Телеком Србија“ а.д. скуп социјални програм који одвраћа потенцијалног купца од куповине. Наш посао као синдиката је да заштитимо запослене у случају да се догоди продаја, како оне који остају тако и оне који ће добити отказ, јер на крају одлуку о продаји доноси држава и за то јој није потребна наша сагласност.

 

Синдикат Телекома „Србија“, поред тога што је направио добар социјални програм и колективни уговор, чини све што може да укаже на то да је против продаје, користећи сва расположива и законом дозвољена синдикална средства, што укључује учествовање у јавним расправама, организовање конференције за новинаре, предају петиције са 100.000 потписа где смо исказали јасан став потписника да су против продаје и наравно организовањем мањих протеста свуда по Србији са завршним великим протестом у Београду, када планирамо да кажемо јасно НЕ већинској продаји „Телеком Србија“ а.д..

 

Ако неко има неку бољу идеју како да се изборимо за наш циљ нека нам обавезно јави, само немојте да нам кажете да је средство за успешно спречавање продаје ниска отпремнина у висини од 200 евра по години радног стажа, јер се у предузећима у којима је отпремнина 200 евра десила лоша приватизација на штету радника.

 

Коментари, које чујемо у вези високих отпремнина, намећу питање која је уопште сврха синдиката ако не штите раднике од отказа (а то најбоље спречавају високим отпремнинама) и личе на ону народну „нека комшији цркне крава, јер је наша цркла“.

 

До неке боље идеје, коју ће надамо се да нам да неко у наредном периоду, ми ћемо штитити раднике на начин који је два пута донео успех, а надамо се и трећој срећи, тј. да „Телеком Србија“ а.д. ни овај пут неће бити продат.

 

Наравно нисмо свемогући, трудимо се.

 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs