СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

14.12.15.:

 

ВЛАДА ОДУСТАЛА ОД ПРОДАЈЕ ТЕЛЕКОМА

 

На седници одржаној у петак, 11.12.2015. године Влада Републике Србије је једногласно донела одлуку да се обустави поступак продаје „Телеком Србија“ а.д..

 

Након овакве одлуке, можемо да константујемо да су победили аргументи Синдиката Телекома „Србија“ и да су наши ставови и стратегија, коју смо усвојили и спроводили од прве најаве продаје, били од пресудног значаја за одустајање од продаје.

 

Од самог почетка указивали смо на последице до којих ће доћи у случају већинске продаје „Телеком Србија“ а.д., што су уједно и аргументи против продаје, а то је да ће у случају продаје инвестиције за развој компаније бити драстично мање, приход и добит компаније већим делом ће излазити из Србије, купац ће смањивати трошкове и повећавати добит отпуштањем запослених, телефонска претплата и цена импулса ће бити скупља и друго.

 

Основна идеја и циљ нам је био да се изборимо за јак социјални програм, јер смо сматрали да је то главна препрека продаји и једини начин да заштитимо запослене, што се показало тачно.

 

Истицали смо да је понуђена цена неадекватна, а сматамо да су тако ниској цени допринели они који су у својим изјавама наводили да је тржиште телекомуникација у кризи.

 

Истовремено смо покренули питање 20% сопствених акција „Телеком Србија“ а.д. и предложили поделу ових акција постојећим акционарима сразмерно учешћу у власничкој структури компаније (држави би припало додатних 14,5%, грађанима 3,75% и запосленима и бившим запосленима 1,75%). Поделе 20% акција је од изузетног значаја за продају, јер држава не може да прода 78% акција по цени 58%, већ само 72,5% и то по значајно већој цени, што је утицало и на доношење одлуке о одустајању од продаје.

 

Тврдили смо да није добро да нас купи инвестициони фонд, јер ће нас само препродати и зарадити на разлици у цени уз претходно прекомерно отпуштање радника, при чему држава од тога неће добити ништа, већ ће изгубити добит коју сада „Телеком Србија“ а.д. даје у републички буџет, а уз то ће добити велики број грађана који ће представљати социјални проблем и терет држави због отпуштања у „Телеком Србија“ а.д. и предузећима која са њим сарађују и послују.

 

Све активности које смо спровели борећи се против продаје, укључујући потписивање петиције и организовања протеста, допринели су томе да јавност и грађани Србије увиде негативне стране продаје „Телеком Србија“ а.д., тако да смо од почетних 60% грађана који су против продаје на крају кампање дошли до тога да 90% грађана сматра да „Телеком Србија“ а.д. не треба продати. Својим активностима смо указали будућем купцу да смо јак синдикат, који ће се борити за права и интересе запослених, тако да неће моћи тако лако да масовно отпушта запослене и да им умањује права, а добит извлачи из Србије, као што то раде купци телекомуникационих компанија у југоисточној Европи.

 

Ипак морамо истаћи да нас у будућности чека доста посла, јер ће Влада Републике Србије тек донети одлуку да ли ће акције „Телеком Србија“ а.д. изаћи на берзу или ће можда продати мањински пакет акција, поставити професионални менаџмент, па нам у том смислу предстоје преговори око реорганизације компаније и припреме за тржишну утакмицу, што смо такође предвидели да ће се догодити уколико не дође до продаје. Наш задатак, као синдиката, је да штитимо социјални положај запослених и радна места.

 

Намера нам је да се у наредном периоду 20% сопствених акција „Телеком Србија“ а.д. подели држави, грађанима и запосленима и бившим запосленима, јер смо то питање покренули још пре три године на Назорном одбору „Телеком Србија“ а.д., преко нашег представника у Надзорном одбору. У значај ове поделе смо уверили и јавност, иако пре нас нико није ни постављао ово питање, које се показало изузетно значајно у поступку продаје.

 

Активности које су спроведене против већинске продаје биле су координисане са другим репрезентативним синдикатом и синдикатима и удружењима окупљеним у координационом телу репрезентативних синдиката на нивоу Телеком Србија групе.

 

Синдикат Телекома „Србија“ се захваљује свима који су нас подржавали у активностима против већинске продаје „Телеком Србија“ а.д., упркос томе што многи од њих нису од самог почетка делили наше ставове и аргументе, који су се показали одлучујући за одустајање од продаје већинског пакета акција „Телеком Србија“ а.д..

 

Посебно се на подршци захваљујемо свим члановима нашег синдиката.

 

ИНФО СТС

 

Можете погледати видео снимке

 

 

 

 

 

 



 

 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs