СИНДИКАТ ТЕЛЕКОМА "СРБИЈА"

05.12.16.:

 

Поштовани господине председниче Владе,

Поштовани господине Вучићу,

 

Као генерални секретар Европске федерације синдиката јавних служби (www.eurofedop.org), обавештен сам од стране чланице наше организације, синдиката Телекома „Србија“ о ситуацији у погледу колективног преговарања и социјалног дијалога у компанији Телеком „Србија“.

На нашу велику жалост, примећујемо да не само да наша организација чланица није позвана да учествује у консултативним разговорима између социјалних партнера у горе поменутој компанији, већ и то да социјални дијалог између тих партнера једноставно не постоји. 

Ово се дешава упркос обавези коју је Република Србија преузела ратификацијом Европске социјалне повеље Савета Европе и конвенција које је усвојила Међународна организација рада (МОР), као и упркос чињеници да је, у складу са колективним уговором, о коме је одлучено унутар Телекома „Србија“, послодавац дужан да преговара са синдикатима.

Посебно, наша организација чланица изражава велику забринутост због смањења плата од 10 одсто које је наметнуто запосленима у јавној служби 2014. године. 

Одсуство поштовања према значајном делу радно способног становништва показује се и одбијањем да се Конфедерацији слободних синдиката, која представља организацију репрезентативних синдиката са 250.000 чланова и којој наша организација чланица припада, дозволи да учествују у консултативним разговорима у оквиру трипартитних тела и комисија, као што је Социјално-економски савет. 

Социјални дијалог је неопходан алат за економски успех и спремност коју једна земља показује да укључи репрезентативне социјалне партнере у процес доношења одлука је показатељ зрелости те земље.   

Стога апелујемо на Вашу сарадњу у циљу решавања овог одсуства односа између послодавца и запослених у компанији Телеком „Србија“ и предузимања одговарајућих мера како би нашим колегама у Синдикату Телекома „Србија“ било дозвољено да учествују у конструктивним разговорима између социјалних партнера у њиховој компанији. 

 

С поштовањем,

 

Bert Van Caelenberg

Генерални секретар

Европске федерације синдиката јавних служби (Eurofedop)
 

11000 Београд, Радивоја Кораћа 4
телефон: 011/3445-852, факс:011/3446-011
web:
http://www.sindikat-telekoma.rs  e-mail: sindikat.telekoma@telekom.rs